prova-inici

Com construïm
una Biblio[tech]?

Descobreix tot el que pots arribar
a fer a la teva biblioteca escolar!

El repte

Desaparició de les biblioteques escolars

A Catalunya, només el 58% dels centres públics disposen d’una biblioteca escolar, quan el 2015 eren el 79%. Entre aquells centres que encara en tenen, l’obertura en horari lectiu ha passat de 14,5h a 8,5h de mitjana. 

Centres públics amb alumnat vulnerable

Aquesta progressiva desaparició de les biblioteques escolars és especialment greu als centres públics amb alumnat vulnerable. Ja que, la funció d’equitat i generació de capital social, es fa encara més imprescindible. 

Digitalització educativa accelerada

Alhora, una digitalització educativa accelerada, sovint mancada de prudència pedagògica, ha posat en qüestió fins i tot l’existència de les biblioteques davant les totpoderoses pantalles.

És urgent revitalitzar aquests espais, com a nodes de cultura, de gust per la lectura, de comunitat, d’usos digitals empoderadors i d’oportunitats per absolutament tota la infància. Per a fer-ho possible, volem reimaginar les biblioteques escolars que volem. Sense límits, però amb compromís. T’hi sumes?

Les escoles


escola

Escola Àgora


Escola Brasil


Escola Carles III


Escola Cassià Costal


Escola Doctor Alberich i Casas


Escola Enric Farreny


Escola Jacint Verdaguer


Escola La Mercè


Escola Marià Fortuny


Escola Mas i Perera


Escola Montessori


Escola Orlandai


Escola Pompeu Fabra


Escola Torrent d’en Melis


Institut Escola Daniel Mangrané

ciutat

Barcelona


Barcelona


La Ràpita


Girona


Reus


Lleida


Castelldefels


Tortosa


Reus


Vilafranca


Rubí


Barcelona


Reus


Barcelona


Jesús


La proposta

BiblioTech és un projecte de transformació de les biblioteques escolars cap a espais contemporanis i vibrants, on el foment del gust per la lectura convergeixi amb el desenvolupament d’aprenentatges i noves alfabetitzacions digitals i mediàtiques.

Durant el curs 23-24, es concreta en un pilot de 15 escoles que han decidit liderar aquest canvi, esdevenint referents per a tota la comunitat educativa. Durant aquest període rebran: 

Una formació intensiva

Una formació intensiva en competències digitals (B2) enfocada a la transformació de la biblioteca escolar. 

Una guia del model

Una guia del model de canvi BiblioTech, on trobaran el coneixement, reflexions, inspiració i estratègies per a reimaginar i experimentar nous usos a les seves biblioteques escolars. 

Un kit pedagògic

Un kit pedagògic amb situacions d’aprenentatge i activitats per a experimentar amb noves experiències educatives amb el suport de les TIC. 

Un kit tecnològic

Un kit tecnològic de suport en els àmbits STEAM i AMI, perquè els docents dissenyin noves propostes educatives vibrants.

Un kit lector

I per descomptat… un kit lector, amb nous llibres i materials, ja que una biblioteca escolar ha de tenir sempre una col·lecció actualitzada i de qualitat.

Aquest camí sabem com comença, però no on s’acaba, ja que totes les escoles participants crearan un nou projecte de biblioteca escolar.
Gràcies a tot l’aprenentatge acumulat i la xarxa que crearan entre elles, estem convençudes que les 15 biblioteques del pilot ens marcaran les línies del que ha de ser el nou model de biblioteques escolars catalanes.