Aprenem com s’entrenen els gossos pigalls, per què són tan importants en el suport a les persones amb ceguesa o pèrdua visual. Amb l’ajuda del robot Tale-bot descobrim diferents espais on aquests acompanyants són benvinguts.
En què consisteix aquesta situació d’aprenentatge [SA]?
Per què hi ha gossos que poden entrar al supermercat, a la biblioteca i fins i tot a l’hospital? Què els fa especials?
En aquesta SA aprenem sobre els gossos pigalls, com s’entrenen i per què són tan importants en el suport a les persones amb ceguesa o pèrdua visual. Amb l’ajuda del robot Tale-bot ens convertirem en entrenadores i entrenadors de robots pigalls.
Producte final
L’alumnat crearà diferents programes amb Tale-bot per conèixer espais diversos, fent una visita especial a la biblioteca de l’escola.
Nivell educatiu
Cicle inicial.
Àrees implicades
- Llengua Catalana i Literatura.
- Matemàtiques.
- Coneixement del Medi Natural, Social i Cultural.
- Educació Artística, que inclou Educació Plàstica, Audiovisual i Visual, d’una banda, i Música i Arts Escèniques i Performatives, de l’altra.
Objectius d’aprenentatge
- Conèixer de forma detallada l’espai de la biblioteca escolar, incloent-hi la distribució de l’espai, funcionalitats i àrees importants, persona responsable, etc.
- Millorar les habilitats de comunicació, tant a l’hora de presentar les idees pròpies com en coordinar-se amb els altres.
- Augmentar la sensibilització i comprensió del paper dels gossos pigall en la vida de les persones amb discapacitat visual o ceguesa.
- Col·laborar i treballar amb els iguals per la resolució de problemes i la creació de projectes artístics.
- Crear seqüències curtes d’acció per resoldre reptes de programació.
Quines són les majors dificultats en el desenvolupament d’aquesta SA i com podem donar-les resposta?
- Coneixements limitats de programació: en cas que l’alumnat no disposi d’experiència prèvia amb robots de característiques semblants recomanem simplificar les seqüències de moviment i veu, assegurant-se que siguin breus i comprensibles.
- Capacitat d’abstracció: com que els conceptes de programació requereixen un cert grau d’abstracció. Podem ajudar a l’alumnat simulant que elles i ells són els robots, tot traslladant les instruccions i el moviment del robot a la persona.
Com s’atén a la diversitat i es fomenta la igualtat d’oportunitats en el context d’aquesta SA?
Per atendre la diversitat:
- Utilitza explicacions més visuals, com ara gràfics i suports visuals (com les targetes de programació que formen part del kit)
- Incentiva la col·laboració tot creant grups heterogenis.
- Acompanya l’alumnat en la programació del robot.
Activitats de la Situació d’Aprenentatge (SA)
Instruccions:
- Hi ha d’haver una activitat inicial, on s’especifica el repte a l’alumnat i on s’explica el funcionament.
- Hi ha d’haver entre 3 i 5 activitats per desenvolupar el repte.
- Opcionalment, pot haver-hi activitats d’aplicació.
- Hi ha d’haver una activitat final on es pugui desenvolupar i mostrar el producte final que s’ha desenvolupat per realitzar el repte.
Activitat 01. Donem la benvinguda al Tale-Bot
Activitat inicial
Grup classe
60′
En què consisteix ?
Contextualitzem la situació d’aprenentatge i expliquem a tot el grup què són els gossos pigalls i quin és el seu entrenament. Tot seguit farem una demostració de com el robot Tale-bot pot fer aquesta funció guiant-nos pel mapa d’una ciutat.
Desenvolupament de l’activitat
Aquesta sessió es pot dur a terme a la biblioteca de l’escola o bé a la classe ordinària.
1. Presentem la SA
- Presentem el nom de la situació d’aprenentatge i expliquem que durant les sessions entrenarem a un gos pigall perquè pugui guiar a una persona cega.
- Expliquem la seqüència d’activitats, destacant què farem i allò que aprendrem al llarg de les sessions.
2. Expliquem l’entrenament dels gossos pigall
- Preguntem quines creuen que són les funcions dels gossos pigalls? Poden entrar a tots els edificis? I al transport públic? Per què són tan importants?
- Reflexionem sobre les dificultats a les quals s’han d’enfrontar les persones amb ceguesa i els seus gossos pigall durant el dia a dia.
- Expliquem quin és l’entrenament dels gossos pigall:
- En els primers mesos de vida, els gossos se’ls ensenya perquè siguin actius, nets, educats i afectuosos amb els humans.
- Després aquest gos serà entregat a una família que portarà al gos a les botigues del barri, al cinema, al transport públic perquè s’acostumi a diferents situacions.
- Després de dos anys amb la família, passarà un any a l’escola pel procés d’instrucció, on se li ensenyarà a creuar passos de vianants sense xocar amb ningú. També a creuar espais estrets deixant pas a la persona que l’acompanyarà.
- Un cop acaba el procés de l’escola, se li donarà l’arnès i serà entregat a una persona amb ceguesa per acompanyar-lo fins al moment de la seva jubilació, on deixarà de portar l’arnès i serà entregat a una altra família o es quedarà amb el mateix amo.
3. Fem una demostració del Tale-bot
- Mostrem com el robot duu a terme una visita guiada pels principals edificis del nostre barri o ciutat. Aquest s’anirà apropant i en cada parada podrem explicar en què consisteix cada un dels edificis.
- Preparem el taulell de la ciutat al centre de l’aula perquè l’alumnat ho pugui veure i col·loquem el robot a un extrem de la carretera. Després introduïm el codi de moviments i premem l’OK. Exemple:
- Col·loquem el Tale-bot a la casella D1 del mapa de la ciutat i cliquem el següent codi perquè vagi a l’escola.
|
+
+
|
- En arribar a l’escola preguntem a l’alumnat que els agradaria explicar-li al robot sobre l’escola.
- Esborrem el codi clicant sobre la X fins a sentir el senyal sonor.
- Programem el següent:
|
+
+
+
+
+
+
+
+
|
- En arribar a la biblioteca parlem d’aquest espai.
- Finalment, esborrem el codi i programem una visita al parc amb el següent codi:
|
+
+
+
+
Objectius
- Identificar i discutir les funcions clau dels gossos pigall.
- Descriure el procés d’entrenament dels gossos pigall.
- Descobrir el funcionament del robot Tale-Bot.
Materials
- Mapa de la ciutat del lot Activity Box.
- Robot Tale-Bot Pro.
Activitat 02. Entrenem al nostre Tale-Bot pigall
Desenvolupament
Grups de 2-3
180′
En què consisteix ?
Els alumnes s’agruparan en petits grups i se’ls hi farà entrega del seu Tale-Bot pigall, el qual han d’ensenyar a entrar a diferents establiments.
Hauran de dissenyar el seu propi barri per després ensenyar-li la ciutat al Tale-Bot pigall.
Desenvolupament de l’activitat
Aquesta sessió es pot dur a terme a la biblioteca de l’escola o bé a la classe ordinària.
1. Expliquem el repte
- Organitzem el grup classe en grups de dues o tres persones i els hi fem entrega del seu Tal-Bot pigall, el qual hauran d’entrenar.
- Mostrem el mapa en blanc que hauran de decorar amb elements de la seva ciutat o barri. Aquests seran els llocs a on hauran de portar el Tale-Bot pigall. Podem mostrar el mapa de la ciutat que vam fer servir en la primera sessió per ajudar-los.
2. Creem les nostres ciutats
- Repartim material per dibuixar a cada grup i els demanem que creïn almenys 10 llocs que voldrien ensenyar al seu robot.
- Expliquem que també hauran de decorar el Tale-Bot perquè sigui un Tale-Bot pigall. Mostrem
3. Entrenem el Tale-Bot pigall
Un cop cada grup ha acabat la preparació del seu mapa i decorat el Tale-Bot pigall és hora que comencin l’entrenament.
- Expliquem com funcionen els diferents botons del Tale-Bot.
- Convidem l’alumnat a fer proves programant només una acció i preveure el resultat. És important ensenyar a l’alumnat a esborrar el codi entre cada instrucció nova, ja que el robot, té memòria de més de 100 instruccions i en clicar el play el robot executarà tot el que tingui programat.
Programem, per fer-ho, deixem temps a l’alumnat perquè es familiaritzi amb la programació del Tale-Bot pigall i acompanyem als diferents grups per resoldre els dubtes que puguin haver-hi.
4. Representació
En finalitzar organitzem una representació de cada grup perquè mostrin el seu mapa i expliquin el recorregut que faria el seu Tale-Bot pigall.
Objectius
- Programar instruccions seqüenciades per guiar el Tale-Bot pigall a través de rutes per un tauler personalitzat.
- Dissenyar un tauler i una disfressa per Tale-Bot de forma original.
- Resoldre reptes de programació tot creant rutes eficients pels desplaçaments del robot.
- Demostrar habilitats de comunicació en representar i explicar els seus mapes.
Materials
- Mapa en blanc del pack Activity Box.
- Robot Tale-Bot.
- Material de manualitats: cartolina, paper, retoladors, tisores, cinta adhesiva, etc.
Activitat 03. Explorem la biblioteca
Desenvolupament
Grups de 2-3
180′
En què consisteix ?
En aquest repte demanarem a l’alumnat que entreni al seu gos pigall perquè mostri la biblioteca de l’escola. Per fer això els alumnes hauran d’estudiar com està distribuïda la biblioteca i quins espais hi ha. Finalment, prepararan un mapa i un recorregut del Tale-Bot pigall per la biblioteca.
Desenvolupament de l’activitat
Aquesta activitat s’hauria de dur a terme a la biblioteca o en cas de fer-la a l’aula, deixar l’espai per després visitar la biblioteca:
1. Expliquem el repte
- Organitzem el grup classe en grups de dues o tres persones, poden ser els mateixos grups de l’activitat anterior o podem fer-ne de nous. Els expliquem que ara que el Tale-bot pigall ja sap moure’s per la ciutat, ara toca entrenar-lo en espais més petits i on hi ha més obstacles.
- Expliquem que per aquest nou repte afegirem la funció de veu del Tale-Bot, de tal manera que el recorregut haurà d’estar programat des que el robot comença el primer moviment fins que acaba l’últim en una sola seqüència.
- Mostrem de nou el mapa en blanc que hauran de decorar amb els diferents espais de la biblioteca.
- Acompanyem al grup classe a la biblioteca perquè puguin veure com està distribuïda i aprendre quines activitats es poden dur a terme allà. Una possibilitat és que aquesta visita la fes la persona responsable de la biblioteca, per tal d’explicar com es distribueix la biblioteca i què hi podem trobar.
- Treballem en gran grup en la creació del mapa de la biblioteca. Per fer-ho treballarem amb paper d’embalar creant un mapa amb tants quadrats com siguin necessaris per representar la biblioteca. Cada quadrat ha de mesurar 10 x 10 cm que és el recorregut que fa el robot en cada moviment endavant o endarrere.
2. Entrenem el Tale-Bot pigall
Un cop cada hem acabat la preparació del mapa és hora que continuem amb l’entrenament.
- Expliquem que per aquest repte afegirem la funció de veu als botons que ja coneixíem. En prémer aquest botó el Tale-Bot grava la nostra veu per un màxim de 30 segons.
- Pensem en allò que hem après de la biblioteca i fem un llistat de totes les coses a comentar, per poder ensenyar al robot l’espai amb tot detall.
- Acompanyem i deixem temps a l’alumnat perquè es familiaritzi amb la programació del Tale-Bot pigall i resolem els dubtes que puguin haver-hi.
3. Representació
Es pot organitzar una representació de cada grup perquè mostrin el recorregut programat que faria el seu Tale-Bot pigall per la biblioteca.
Materials
- Mapa en blanc del lot Activity Box.
- Robot Tale-Bot.
- Material de treballs manuals: cartolina, paper, paper pinotxo, retoladors, tisores, etc.
Organització de l’espai de la biblioteca
- Comunicar informació rellevant de forma precisa i utilitzant un vocabulari adient per la seva edat.
- Conèixer en profunditat l’espai de la biblioteca escolar.
- Treballar en equip per elaborar una producció artística mostrant respecte a totes les persones i les seves idees i produccions.
Activitat 04. Presentem la nostra biblioteca
final
petit grup i grup classe
120′
En què consisteix ?
En aquesta última activitat, l’alumnat utilitza el mapa de la biblioteca que ha creat per preparar una representació per a altres classes. La intenció és donar a conèixer la biblioteca escolar d’una manera interactiva i divertida. A més, explicarem tot el que hem après dels gossos pigall!
Desenvolupament de l’activitat
1. Preparació de la Representació
- Expliquem a l’alumnat que com activitat final portarem els robots a la classe d’Infantil 5 per ensenyar a les companyes i companys el que hem après en aquest projecte.
- Repassem tota la informació que coneixem dels gossos pigall i ens organitzem per explicar-la abans de començar el recorregut de la biblioteca. Podria ser interessant afegir material complementari a l’explicació com ara fotografies.
- Cada grup selecciona una secció del mapa de la biblioteca que vulgui destacar.
- Ajudem els grups a decidir què volen explicar sobre aquesta secció als seus companys.
- Convidem a utilitzar diversos robots Tale-Bot que es moguin de manera coordinada i parlant en diferents moments per evitar superposicions.
2. Programació Coordinada dels Robots
- Animem a l’alumnat a pensar i provar diferents rutes perquè els robots puguin explicar diferents espais de la biblioteca sense coincidir. Dediquem a aquest apartat tot el temps necessari i oferim suport de forma activa.
- Escollim una programació de les seqüències de moviment i veu dels robots definitiva i ens assegurem d’apuntar-la en un full per protegir aquesta informació en cas que s’esborrés del robot.
3. Assaig i Ajustament
- Assagem la representació amb els robots i tot el grup classe per assegurar-nos que tot funcioni correctament.
- En cas necessari, realitzem els ajustaments en la programació.
4. Presentem la biblioteca de l’escola amb els nostres gossos pigalls
- Expliquem el que hem après dels gossos pigalls i com els nostres robots s’han convertit en companys fidels i ben entrenats en el coneixement d’espais com la biblioteca.
Objectius
- Desenvolupar habilitats de presentació i comunicació, adaptades a les característiques de l’audiència.
- Resoldre problemes de programació amb la creació de programes coordinats entre si.
- Donar a conèixer la biblioteca escolar a altres classes d’una manera interactiva i divertida.
Materials
- Mapa detallat de la biblioteca creat en activitats anteriors.
- Robots Tale-Bot.
- Material de suport per a la presentació (pòsters, suports visuals).
Avaluació
Rúbrica d’avaluació: Presentem la nostra biblioteca amb Tale-Bot pigall.