Biblio[tech]
Orlandai | Barcelona ↓
A l’Escola Orlandai, la biblioteca escolar Mata Mata sempre ha tingut un paper central. Amb una gran trajectòria i fort esperit de tradició arrelat a l’escola, la biblioteca des de fa anys ja s’ha consolidat com al centre neuràlgic. Aquest espai, que albergava molt més que llibres, va apostar per seguir reinventat-se, millorar l’estratègia i incloure-hi l’equitat digital sumant-se al projecte BiblioTech. Per així, aconseguir des d’un espai clau del centre que la creativitat, la tecnologia i la imaginació es fonguin en un ambient vibrant i inspirador que ja esdevé pilar per a la qualitat educativa del centre.
El repte
A l’Escola, cada racó respira un ambient lector, des de l’entrada fins als passadissos els espais es converteixen en vies d’exploració on l’alumnat es troba amb aventures literàries, que amb el projecte BiblioTech amplien les possibilitats i es connecten amb reptes tecnològics que estreten llaços fins a la biblioteca.
Aquest esperit de curiositat i descobriment impregna cada aula i cada activitat, teixint una xarxa d’aprenentatge que uneix a tota la comunitat educativa amb la biblioteca. Això és una de les coses que fa especial a l’Escola Orlandai: la seva capacitat per integrar la biblioteca en la vida diària de l’escola, convertint-la en un epicentre de creixement i exploració, des d’on participa tota la comunitat educativa i s’obre a l’entorn.
Procés
Amb una visió estratègica i un fons literari constantment renovat, en un espai acollidor que convida a quedar-s’hi, l’equip impulsor ha unit les forces de la comissió de biblioteca i digital perquè la biblioteca a més de ser un punt de trobada, sigui un node de creació de noves oportunitats, també, en clau d’equitat digital.
Amb el suport del projecte BiblioTech, l’Escola ha entomat el repte d’integrar recursos tecnològics, digitals i de robòtica vinculant-los a la biblioteca per garantir que aquesta, impulsi les màximes oportunitats a l’alumnat. Els kits tecnològics, acompanyats d’un suport formatiu, han permès a l’escola abraçar el canvi amb vigor, incorporant metodologies innovadores que fomenten la creativitat, la recerca, l’experimentació i l’educacióen alfabetització mediàtica i informacional (AMI) com a oportunitats essencials a impulsar i promoure des de la biblioteca. Amb aquesta mirada, la biblioteca a més de connectar les diferents àrees de coneixement permet a tota la comunitat educativa accedir a la informació en tots els seus formats i contribuir a l’aprenentatge i la vida cultural de la comunitat educativa.
Oportunitats
Amb els nous recursos pedagògics cada projecte, cada activitat es converteix en una oportunitat per descobrir i desenvolupar noves habilitats on aplicar el pensament computacional, crític i creatiu en favor de la creació de nou coneixement des de l’experimentació i la connexió de totes les àrees de coneixement. La tecnologia i la robòtica han començat a integrar-se en la realitat de la biblioteca, permetent a l’alumnat treballar en projectes pràctics que fomenten la qualitat educativa.
L’equip motor de l’Escola Orlandai ha aconseguit crear a la biblioteca, un entorn on l’aprenentatge, a la vegada que és sinònim de descoberta i plaer lector, també ho és cada vegada més, de pensament computacional, competències digitals i multialfabetitzadores.