Biblio[tech]
Carles III | La Ràpita ↓
Gairebé al límit del plànol de Catalunya es troba el municipi de La Ràpita, que alberga l’escola Carles III, de dimensions imponents que evoquen la imatge d’un poble. En aquest microcosmos el teixit viu de la comunitat educativa impregna les parets del centre dotant de forma única la seva identitat.
Un repte
Des de les seves arrels, l’escola Carles III ha estat testimoni d’innumerables projectes educatius, però ha estat la seva participació a BiblioTech el que va desenllaçar una onada d’accions que han revitalitzat la biblioteca escolar amb un rebuf d’actualitat. Submergint-se en el mar de les oportunitats instigades per Bibliotech, han trobat un horitzó d’inspiració per desencallar i fer avançar la biblioteca amb tota la seva lluentor.
Semblava que impassible al temps la biblioteca s’hagués aturat anys enrere, entre aquelles parets amb toms feixucs i obsolets, mentre la resta d’escola avançava amb recursos digitals i tecnològics per seguir fent créixer el dinamisme educatiu. Així, com un guardià pacient, la biblioteca esperava l’arribada de Bibliotech per revelar el seu veritable potencial unint llaços amb les pedagogies més creatives del centre que permeten a l’alumnat actuar, experimentar, inventar, crear i imaginar com succeeix en els altres racons del centre. Apuntant alt amb les expectatives i amb compromís l’equip motor va encoratjar-se/ per fer esprémer el temps i sorprendre’s a si mateixos i a tota la comunitat educativa amb una onada de canvis sense precedents.
Allò que va començar sent una necessitat, va convertir-se en un seguit d’oportunitats per redefinir l’espai de la biblioteca, no només físicament, també en el seu propòsit i funció. Minvant les bretxes socials i digitals des de la biblioteca i connectant a la vegada a l’alumnat al gaudí lector.
Procés
Antecedit per una esporga i renovació de catàleg, aquesta ràpida transformació accionada pel projecte va ser la punta de llança per transformar-la en un entorn també repensat en clau d’equitat digital. Cada obstacle l’equip motor el va convertir en una oportunitat per aprendre i créixer.
A mesura que avançava el projecte, l’equip motor cada vegada veia més clar com fer convergir l’ús de materials tecnològics i de robòtica connectats a la literatura, unint-les a través d’un espai on amb la nova mirada adquirida, les possibilitats que naixien esdevenien infinites: la biblioteca. Com si l’univers mateix estigués teixint un intrincat tapís de trobades i reptes, la col·laboració de la comissió de biblioteca i TAC va unir forces per treballar conjuntament. I així, van trobar la veritable màgia de complementarietat, on allò improbable es va convertir en possible i allò inesperat en realitat, inspirant la creació de noves activitats que conflueixen en harmonia l’aprenentatge de competències lectores i computacionals.
Oportunitats
I així, la biblioteca ha tornat a agafar protagonisme, com a espai acollidor des d’on somiar, i amb l’àmplia varietat de recursos que ofereix, les idees prenen vida per satisfer diferents interessos de l’alumnat. De sobte, l’interès s’ha començat a despertar en infants i docents que abans no hi tenien curiositat. Aixecant així, un aire de positivisme en l’equip motor, en tornar a veure la biblioteca com a font d’oportunitats, on la innovació i els esforços col·lectius esdevenen l’inici de tornar a veure remuntar la seva biblioteca escolar.
El camí cap a la consolidació d’aquesta transformació és llarg i desafiant, però l’equip motor està convençut que amb l’adhesió de tota la comunitat educativa, aconseguiran convertir la seva visió compartida en una realitat consolidada. Així, els reptes superats i els pendents, es defineixen en noves passes clares del camí a seguir recorrent.