Cassià Costal | Girona

Biblio[tech]

Cassià Costal | Girona ↓

L’escola Cassià Costal destaca per la seva comunitat educativa compromesa i en constant cerca per emprendre nous reptes que garanteixin consonància i connexió amb el món actual i les necessitats que d’aquest se’n deriven. Aquesta ànima que empeny la millora constant, converteix cada nou repte en oportunitats de respondre a necessitats del centre.  És precisament emmarcat en aquesta mirada que aquesta escola es va llençar a l’aventura del projecte BiblioTech, per fer emergir la biblioteca escolar, que com tantes altres, havia patit la manca d’actualització i en temps de pandèmia, es va convertir en una aula més, amagant el potencial de recursos que esperaven a ser descoberts.

El repte

Aquesta situació va impulsar el compromís de l’equip motor per garantir un canvi que prometia portar una onada de transformació i renovació a aquest espai tan valuós de l’escola, per revestir-lo de noves oportunitats i descobriments. 

Per avançar cap a un model de biblioteca com a laboratori de creació, ciutadania, d’alfabetitzacions, lectures i escriptures múltiples, l’equip motor, ha organitzat les prioritats per impulsar l’evolució, i en poc temps han aconseguit transformar l’espai, no només de la biblioteca, sinó del nou espai annex amb el qual han ampliat la capacitat i possibilitat de recursos i zones de la biblioteca. Equipats amb nous materials tecnològics han aprofitat aquests espais per crear un estudi de ràdio, de gravació amb el Croma i, també, espais dedicats a la robòtica que obren un món de possibilitats.

Procés

També s’ha seguit impulsant la màgia central de la biblioteca, enriquint el fons literari i documental, proporcionant recursos actualitzats i rellevants per a tot l’alumnat.

Una de les iniciatives més apassionant en aquest trajecte, ha estat la creació de la ràdio escolar. Un projecte que ha nascut amb força gràcies a l’energia renovada i recursos arribats amb BiblioTech. Amb la ràdio escolar, tots els cursos participaran en la creació de continguts, fomentant la creativitat, la col·laboració i el sentit de comunitat al voltant d’un projecte compartit també, amb tot el claustre i que s’assenta en el cor de la biblioteca. Cada programa de ràdio emetrà les ones sintonitzant amb la freqüència de la biblioteca, inclourà seccions dedicades a recomanacions lectores i altres novetats, establint un vincle vital entre l’aprenentatge a l’aula i els recursos de la biblioteca de l’escola.

Oportunitats

La transformació de la biblioteca ha estat possible gràcies a l’esforç col·lectiu liderat per l’equip motor. Aquesta col·laboració transversal permet detectar i respondre conjuntament a les necessitats del centre, assegurant que la transformació sigui coherent, sostenible i profunda. Per garantir-ho, l’equip motor aprofita també els nous recursos enregistrant formacions per a la resta del claustre per garantir la participació i ús dels nous recursos per part de tot el claustre. Seguint amb aquest vincle comunitari, s’ha connectat les oportunitats d’aprenentatge de forma significativa al context, expandint el radi d’impacte més enllà del centre. Són destacables les aliances amb ràdios locals i altres projectes educatius que amplien les possibilitats de col·laboració i vinculació a la realitat que envolta al centre i a la seva comunitat. 

I en aquest viatge, el projecte de ràdio es converteix en la primera llavor que revifa la biblioteca i la integra amb el projecte de centre, vinculant a tota la comunitat educativa en una experiència d’aprenentatge enriquidora i transformadora.