Biblio[tech]
Daniel Mangrané | Jesús (Tortosa) ↓
A l’Institut-Escola Daniel Mangrané de Jesús, l’impuls per a la transformació se sent per cada racó del centre, la trajectòria en competències digitals, l’acompanyament a l’alumnat des de la coeducació, l’aprenentatge significatiu i experiencial, són eixos que han vertebrat la pedagogia del centre. Com una brisa fresca que revifa l’esperit de la millora constant en la cerca de l’excel·lència educativa, l’Institut Escola Daniel Mangrané es va endinsar en un viatge amb el projecte BiblioTech per respondre als nous reptes educatius del centre i convertir la biblioteca escolar en un centre d’innovació i inspiració.
El repte
En aquesta comunitat educativa la innovació és puntera i present en la seva trajectòria, unifiquen la forma de treballar les diferents àrees de coneixement, com el pensament computacional, la creativitat, llengües, matemàtiques…en activitats que connecten aquestes possibilitats i incorporen la part comunitària. Així, des d’infantil a secundària desenvolupen activitats per treballar de forma experimental i internivell connectada amb la programació i robòtica, com és l’exemple referent, de l’apadrinament digital entre alumnat de diferents cursos.
La visió d’una biblioteca viva, va obrir un mar de possibilitats i entusiasme en el cor de tot l’equip motor. Va ser entesa com l’oportunitat perquè la biblioteca escolar esdevingui centre de recursos per a tota la comunitat educativa per engegar novament amb força la biblioteca escolar connectada a la part digital i Steam del centre. Amb la intenció que la biblioteca es converteixi en un dels fonaments principals del centre, un espai de trobada i promoció d’aprenentatge interconnectat a l’escènica del centre. Aquest repte ha requerit temps, dedicació i destresa en cada passa, per filar amb precisió una estratègia que garanteixi l’arrelament i la implicació de tota la comunitat educativa.
En el marc del consell d’alumnat al centre,tot l’alumnat, abans d’experimentar activitats impulsades des del projecte, van ser convidats a presentar propostes innovadores pel nou redisseny de la biblioteca emmarcada en el model BiblioTech. La seva col·laboració va ser un ple d’idees avançades per fer confluir i unificar amb harmonia i sentit la part més tecnològica, literària i de robòtica en una biblioteca amb més espais amb caliu que s’obrin a la trobada de tota la comunitat educativa.
Procés
Poc a poc, la biblioteca s’ha anat convertint en un autèntic espai mèdia al centre, oferint noves oportunitats per compartir i crear. Des de pòdcast de literatura per fer recomanacions lectores, a activitats de robòtica i programació vinculades a lectures, i moltes més, han estat experiències que s’han impulsat per oferir a l’alumnat aquestes noves oportunitats, embrancant a alumnat i equip motor d’entusiasme i despertant una passió inigualable. L’alumnat, amb la seva imaginació, han sigut arquitectes i col·laboradors en la renovació de l’espai, creant espais de lectura relaxada i cooperant amb l’equip motor per convertir la biblioteca en un espai on la creativitat i l’aprenentatge s’entrellacin.
En aquest viatge cap a la qualitat de la biblioteca escolar, des d’on oferir recursos actualitzats en favor de la lectura i la recerca, ha estat la pistonada de sortida cap a una travessia plena de descobriments. Amb l’actualització del fons literari, també l’alumnat s’ha començat a atansar de forma autònoma a la biblioteca a cercar resposta a les seves inquietuds. La ràdio, amb el seu poder comunicatiu i creatiu, anys enrere va ser part de l’ADN del centre, i ara, gràcies, la visió de l’equip motor inspirada per BiblioTech i les experiències d’èxit entre l’alumnat, està arrencant el seu renaixement. La ràdio Mangrané torna a ressonar pels passadissos i la xarxa digital amb molt d’èxit, i aquesta vegada, íntimament lligada a la biblioteca.
Oportunitats
Però la veritable màgia està en el compromís i participació de tota la comunitat educativa. L’entorn forma part també d’un engranatge clau per seguir sumant possibilitats, i així, la biblioteca no només obrirà les portes fora d’horari lectiu, també sortirà del centre per gaudir de les oportunitats a generar amb les noves col·laboracions de la mà de la biblioteca municipal per entomar nous tallers conjunts amb l’alumnat.
L’equip motor té clars els compromisos a seguir entomant perquè totes les noves oportunitats arrelin i participi tot el claustre amb accions estratègiques. I així, amb petites experiències que els ha portat aquest viatge d’autodescobriment i creixement, l’equip motor s’ha adonat que els somnis envers la biblioteca són un desig compartit per la resta del claustre. El curs vinent incorporaran les noves activitats connectades a tots els cursos en la planificació estratègica de l’any i garantiran que docents de l’equip motor acompanyin els processos d’aprenentatge de l’ús aquests nous recursos a cada tutor per garantir la seva capacitació. Un projecte viu, en transformació i actualització constant de la mà de tota la comunitat educativa i del temps que anirà revelant la forma consolidada de la transformació iniciada.