Enric Farreny | Lleida

Biblio[tech]

Enric Farreny | Lleida ↓

A l’escola Enric Farreny el compromís batega acord amb els valors d’un centre que abraça la diversitat cultural, el plurilingüisme i la intercomprensió com a eixos transversals en les bases de la cultura pedagògica que defineixen la identitat de centre. Un centre amb ànima innovadora, on les bases de l’aprenentatge actiu entrellacen la creativitat i la iniciativa, cultivant el llenguatge artístic en totes les seves formes en foment dels diferents valors democràtics i respectant el plurilingüisme existent que impregna cada racó de l’escola.

Un repte

Defineix la identitat del centre, la constant cerca per emprendre nous reptes, fonamentant la convivència i establint relacions, vincles d’intercanvi i col·laboració que arriben de la mà d’auxiliars de conversa i traspuen a tot el centre. Reconeixent el poder per inspirar, expressar i connectar amb el món que els envolta, la figura dels auxiliars de conversa, provinents de diferents racons del món, teix un tapís de diversitat lingüística i cultural enriquint cada vessant del procés educatiu. 

En aquesta escola la capacitat d’innovació tot el claustre i equip directiu amb ferma unanimitat va fer front a la necessitat d’impulsar la biblioteca de l’escola. Amb la força col·lectiva d’aquest consens van acceptar el repte amb determinació de potenciar la biblioteca en un salt cap a noves oportunitats, entomant amb entusiasme un nou desafiament amb el projecte BiblioTech. 

Un viatge de descobriments èpics i renaixements inspiradors, des d’una biblioteca plurilingüe han seguit teixint els fils dels intercanvis culturals, fins a les regions abans inexplorades de la robòtica i tecnologia, com a aliades de la biblioteca i còmplices de desdibuixar les fronteres entre l’aprenentatge i la creativitat. La fusió de la tecnologia i literatura ha estat tota una revelació per a l’equip motor, obrint portes a universos de possibilitats que abans semblaven llunyanes. 

Procés

Les sinergies i mirada elevada dins de l’equip motor han permès unir esforços i garantir que cada petita acció hagi estat estratègicament planificada per encaminar un canvi que perduri i arreli, on la biblioteca és aliada clau del projecte del centre.

Amb una energia renovada, les noves idees han permès organitzar i planificar la biblioteca per engrescar més a l’alumnat a anar-hi i gaudir d’aquest espai creatiu i d’aprenentatge, renovat i actualitzat. Un espai de trobada i coneixement transversal del centre que ha permès catalitzar els diferents projectes de l’escola, convertint-la en un laboratori d’experimentació, d’experiències d’aprenentatge creatives connectades a diferents formes d’oportunitats de lectura i socialització. Les noves propostes d’activitats també inclouen la participació de les famílies augmentat la xarxa per seguir nodrint l’intercanvi d’experiències amb referents d’altres territoris establint nous vincles en foment del plurilingüisme.

Un espai de trobada que també deixa empremta en l’alumnat, l’eufòria i expansió que experimenten explorant els límits de la robòtica i tecnologia vinculades a l’encís de la lectura i literatura són algunes de les primeres evidències. 

Oportunitats

L’equip motor abraça aquesta evolució amb coratge i determinació, per seguir recorrent camí per convertir la biblioteca en un far que guia cap a noves aventures educatives. Encomanats pel vòrtex d’inspiració amb la formació rebuda i les ganes de superar-se amb nous reptes iniciaran projectes com Bibliooikos que són exemples per garantir l’equitat promovent les màximes expectatives per a tot l’alumnat des de la biblioteca. Amb la certesa que el canvi és possible quan hi ha un equip compromès, mirant endavant amb molta il·lusió i sabent que tenen tot allò necessari per seguir avançant: la passió, l’equip i la determinació per seguir fent de la seva biblioteca un motor de canvi i aprenentatge per a tothom.