La Mercè | Tortosa

Biblio[tech]

La Mercè | Tortosa ↓

Als peus del castell de Tortosa, enclavada en un paisatge històric, es troba una escola que irradia l’esperança d’una revolució pedagògica que inspira i convida a tota la comunitat a formar-hi part. Amb aquest compromís i decisió, l’equip motor va reivindicar la biblioteca escolar, com a espai que va molt més enllà d’un lloc on trobar informació i recursos. Va ser en ple moment de recuperar la biblioteca escolar quan van decidir endinsar-se al projecte BiblioTech, i amb el suport d’aquest projecte garantir l’efecte catalitzador d’aquesta transformació iniciada des de la biblioteca per convertir-se en el centre vibrant d’aprenentatge i innovació en el centre.

El repte

Començant per la remodelació de cadires, taules i pintures artístiques en les parets, fins a l’actualització del fons literari, han aconseguit conquerir amb caliu una aula de l’escola per començar a crear una biblioteca escolar central per posicionar-la a l’epicentre dels recursos d’aprenentatge de l’escola.  Amb aquest model de biblioteca des d’aquest mateix espai, també es promou l’equitat digital, creant zones multialfabetitzadores, on hi ha aprenentatges personalitzats i inclusius que incorporen estratègies, recursos i experiències tecnològiques i digitals. Així, l’equip motor segueix treballant per crear un entorn educatiu únic, que esdevingui espai de trobada per a tota la comunitat educativa on l’alumnat pugui desenvolupar el pensament crític i donar vida als seus projectes.

Procés

A mesura que la biblioteca va esdevenint un espai dinàmic i flexible, les zones de la biblioteca comencen a obrir camí a l’experimentació amb tecnologies i exploració de propostes lectores innovadores, transformant-se en espais de descoberta i creació, amb noves activitats de booktobers, pòdcast o gravacions amb Croma que els permeten treballar de forma diferent el contingut curricular que treballen a l’aula, integrant formes d’aprenentatge col·laboratiu. També, comencen a vertebrar espais dedicats a la robòtica per desenvolupar el pensament computacional vinculat a la biblioteca i trobant noves formes de connexió amb la lectura.

A poc a poc cada infant va trobant un lloc on les seves passions poden florir i on el seu desig de saber es troba amb les eines necessàries per explorar i crear. L’equip motor segueix treballant incansablement per a seguir transferint i implicant a la resta del claustre i després, de mica en mica, a tota la comunitat educativa.

Oportunitats

Aquest és només el començament del viatge de transformació de la seva biblioteca escolar, un procés continu que seguirà evolucionant amb el temps. Amb cada nova iniciativa, seguirà creixent i adaptant-se, sempre amb la mateixa passió i compromís amb l’educació de qualitat i equitat que garanteixi accés als recursos d’aprenentatge per a tot l’alumnat. El projecte BiblioTech ha plantat noves llavors que seguiran inspirant i assegurant que des de la biblioteca cada infant tingui l’oportunitat de brillar i descobrir el seu propi potencial.I així, la biblioteca continua el viatge èpic de transformació que no s’atura aquí. La flama de canvi que ha encés el projecte BiblioTech continua cremant amb força, on la biblioteca segueix omplint-se de vida amb noves activitats, recursos i oportunitats per a l’alumnat.